Fiske og havbruk

Er du nysgjerrig på det som regnes som et av Norges mest ekstreme yrker? Eller er du interessert i å lære mer om ny teknologi innen blå sektor? Dette er linja for deg som vil utfordre dine grenser i et ekstremt miljø – i all slags vær.

 

Prøv ut kystlivet!

Frøya er landets største havbrukskommune og er sterkt preget av internasjonalisering, teknologiutvikling og innovasjon, men øykommunen på trøndelagskysten er også en stor fiskerikommune. Mausund er et av de aller største fiskeværene mellom Lofoten og Vestlandet. I tillegg kan man skilte med landets største maritime verneområde! Ikke noe annet sted i verden klarer man å forene så ulike interesser på en framtidsrettet og bærekraftig måte. Er du interessert i hvordan verden skal klare å produsere mest mulig ren mat til lavest mulig klimamessig fotavtrykk, er det ikke mulig å komme nærmere det som nå skjer, enn gjennom et år hos oss.

Gjennom diverse bedriftsbesøk, yrkesprøving på dekk, merdkanten og i fiskemottak opplever du hvordan det er å leve og arbeide på kysten. Du får være med ut og sette og trekke fiskeredskap med skolens båter og med lokale fiskere. Når du drar herfra vet du hvordan det er å være på sjøen i krevende vær og har erfaring fra livet om bord på et sjarkdekk.

Du lærer også om betydningen havbruksnæringa har for kysten vår, og hvordan næringsaktørene på kysten påvirker hverandre og lokalmiljøet. Du vil få et innblikk i både muligheter og utfordringer med ny teknologi og innovasjon.

Mausund34

Noe du vil erfare og lære på linja

 • Sikkerhetsopplæring og bruk av båt 

 • Båtopplæring med fullført båtførerprøve ved starten av skoleåret

 • Yrkesprøving i samarbeid med lokale fiskere og havbruksaktører

 • Innføring i hvordan man lager og tar vare på redskaper

 • Behandling og bearbeidelse av fisk og sjømat

 • Omsetning – kjøp og salg av fisk og sjømat

 • Kyst- og fiskerihistorie

 • Tang og tare: Nye ressurser i havet

 • Yrkesprøving på merdkanten

 • Opplev hvordan det er å jobbe på  sjarkdekk

 • Gjennomgang av de forskjellige artene som finnes i norske farvann

 • Innblikk i utviklingen av den moderne havbruksnæringa

 • Besøk hos teknologi- og innovasjonsbedrifter, samt matfiskanlegg knyttet til moderne havbruk

 • Ulike typer fiske og aktiviteter gjennom hele året

Du trenger vanntett og vinterforet kjeledress, oljehyre, arbeidsstøvler, kniv og fiskehansker. Vi er behjelpelig med å finne passende utstyr, og du kan gjerne kjøpe utstyr brukt eller benytte deg av skolens ulike innkjøpsavtaler. I starten av skoleåret arrangerer vi en handletur til Frøya, for å skaffe det som eventuelt ikke er kjøpt inn på forhånd.

Barcelona_4_Kvad

Studietur til Barcelona

Storby, strandliv, sydenstemning, shopping og uteliv. Barcelona har det meste, og vi skal oppleve alt sammen.

Vi tar turen innom verdens største sjømatmesse Seafood Expo for litt faglig påfyll, og det pleier å være masse nordmenn der mens messen foregår.

Vi besøker det fantastiske matmarkedet Sant Josep de la Boqueria, og opplever også gågata La Rambla, som er kjent for sitt yrende folkeliv, og sine mange underholdningsartister, salgsboder, kafeterier, restauranter og butikker.

Hvis du liker å skate, er området utenfor museet MACBA kjent som et av Europas beste områder for det, og det kryr av skatere fra hele verden der. Barcelona har masse kulturopplevelser å by på.  Hvis du er en av dem som liker fotball, er det fullt mulig å prøve å skaffe seg billetter til en av FC Barcelonas hjemmekamper på Camp Nou mens vi er der!

Kyst- og fiskerlandsbyene ligger som perler på en snor ved kysten rundt Barcelona. Kanskje vi besøker festningen Castell de Tamarit eller prøver å snorkle litt i Cala La buena beach i El Perello?