Hva med et år  "midt i Norskehavet"?

Om Øyrekka Folkehøgskole

Skolen er frilynt og ligger på Mausund i Frøya kommune, et av de mest aktive fiskeværene mellom Lofoten og Vestlandet. Frøya er en kystkommune preget av innovasjon, internasjonalisering og svært høyt aktivitetsnivå. Øyrekka utenfor Frøya er siste skanse mot Atlanterhavet. Herfra er det åpent hav til Nord-Amerika!

Vi er landets nyeste folkehøgskole, og tar i mot de første elevene våre i august 2022. Vi bruker hele Øyrekka i undervisningen, fra det fraflyttede fiskeværet Sauøya hvor vi kan flytte rett inn i et intakt lokalsamfunn anno 1980 – til kunstnerøya Sula, som de siste årene har blitt et attraktivt tilholdssted for kunstnere og kulturarbeidere fra inn- og utland. 

Freediving_צלילה_חופשית

HAV som fellesnevner

Vi tar utgangspunkt i det som for oss er nært, ekte og vår identitet: HAV. Naturlig nok. Havet omgir oss på alle kanter og har satt sitt preg på folket som bor her. Her ute møter du et åpent og nysgjerrig folk som tar i mot deg med åpne armer. Ramsalt kystkultur preger også Øyrekka folkehøgskole. 

Vi er en utendørsskole. Mye av undervisning og fellesskap vil foregå ute – i all slags vær. Når du drar herfra er du kjent med et liv hvor mye handler om å bruke båt. Vi må i båt for å komme til og fra, og vi må i båt når vi skal utforske miljøet rundt oss. Dette gir en helt annen rytme og puls enn de fleste mennesker i dag er vant til: Livet må tilpasses naturkreftene. Dette skoleåret velger du fordi du vil ha et spennende år på Norges kanskje mest eksotiske folkehøgskole!

Høres dette ut som noe for deg?

Husbåt som internat

Inntil det nye skoleanlegget står ferdig om noen år, blir en gedigen husbåt din skole og ditt internat. Alle rom har eget bad og du kommer til å dele rom med en av dine medelever. I husbåten er også kontor for administrasjonen, kjøkken med matsal, undervisningsrom og TV-stuer. Husbåten kommer til å ligge fortøyd hele skoleåret, veldig sentralt på øya, med kun et par steinkast unna butikken, cafe og fergekai.

I tillegg til husbåten vil vi bruke idrettsanlegget aktivt – både i undervisningen og i fritiden. Idrettsanlegget ligger midt på øya, cirka 500-600 meter fra husbåten. Her finnes svømmehall, gymsal, fotballbane og treningsrom som er tilgjengelig for deg.

Fra skolen ser vi ut til Vingleia fyr, som ligger på en av de ytterste holmene på kanten av storhavet, og som har overnattingsplass til 12 personer. Vi bruker fyret aktivt i både linjefag og valgfag.

Frilynt folkehøgskole

Dette er våre kjerneverdier. Velkommen til en frilynt skole. Skolen er tuftet på likeverd og respekt for mangfold. Vi digger at vi er forskjellige og du er bra nok akkurat slik du er.

Hos oss får du virkelig bli kjent med deg selv og naturkreftene som gjennom tusenvis av år har formet landet og oss som bor her.

Internat og fasiliteter

Inntil skoleanlegget står ferdig, skal en gedigen husbåt fungere som både skole og internat de første årene. Her har vi rom med dusj og wc til alle elever. Undervisning, kjøkken med matsal og administrasjon ligger i det samme anlegget. I tillegg vil vi bruke idrettsanlegget aktivt – både i undervisningen og i fritiden. Vi har svømmehall, gymsal og treningsrom tilgjengelig.

Utstyr til elevene

Utstyr tilpasset linjene er inkludert i prisen, også klespakke. Skolen har havkajakker, båter, fiskeutstyr og telt som elevene kan benytte etter at nødvendig opplæring og prøver er bestått. Gymsal og svømmehall er tilgjengelig for elevene flere kvelder i uka.