Dette er Øyrekka Folkehøgskole

Skolen er frilynt og ligger på Mausund i Frøya kommune, et av de mest aktive fiskeværene mellom Lofoten og Vestlandet. Frøya er en kystkommune preget av innovasjon, teknologiutvikling, internasjonalisering og svært høyt aktivitetsnivå. Øyrekka utenfor Frøya er siste skanse mot Atlanterhavet. Herfra er det åpent hav til Nord-Amerika!

Vi er landets nyeste folkehøgskole, og vi tok i mot våre første elever august 2022. Vi bruker hele Øyrekka i undervisningen, fra det fraflyttede fiskeværet Sauøya hvor vi kan flytte rett inn i et intakt lokalsamfunn anno 1980 – til kunstnerøya Sula, som de siste årene har blitt et attraktivt tilholdssted for kunstnere og kulturarbeidere fra inn- og utland. 

DSC_0037

Havet i fokus

Vi vet ikke når Norge startet – men vi vet at det skjedde på kysten. På Mausund er det dokumentert bosetninger hele 11 000 år tilbake i tid! Herfra seilte og rodde våre forfedre til Danmark og Storbritannia lenge før vikingtiden, og da vikingenes tidsalder ble innledet, var det over ti gårder på de ulike øyene som utgjør Mausundvær.

På Øyrekka folkehøgskole får du som elev og øyboer en realistisk innføring i dagens kystliv – og et innblikk i hvor stor betydning livet i havet og det maritime samspillet har hatt for utviklingen av det norske samfunnet. Det er kysten vi har levd av i over tusen år, og det er kysten vi skal leve av når den fossile tidsalderen fases ut.

Vi er en utendørsskole. Mye av undervisning og fellesskap vil foregå ute – i all slags vær. Når du drar herfra er du kjent med et liv hvor mye handler om å bruke båt. Vi må i båt for å komme til og fra, og vi må i båt når vi skal utforske miljøet rundt oss. Dette gir en helt annen rytme og puls enn de fleste mennesker i dag er vant til: livet må tilpasses naturkreftene. Dette skoleåret velger du fordi du vil ha et spennende år på Norges kanskje mest eksotiske folkehøgskole!

Høres dette ut som noe for deg?

Husbåt som internat

Inntil det nye skoleanlegget står ferdig, blir en gedigen husbåt din skole og ditt internat!

  • Alle rom har eget bad!
  • Så lenge vi har kapasitet til det får du enerom! (Hvis du vil så klart!)
  • I husbåten er også kontor for administrasjonen, kjøkken med matsal, undervisningsrom og TV-stuer. Husbåten kommer til å ligge fortøyd hele skoleåret, veldig sentralt på øya, med kun et par steinkast unna butikken, kafé og fergekai.

I tillegg til husbåten vil vi bruke idrettsanlegget aktivt – både i undervisningen og i fritiden. Idrettsanlegget ligger midt på øya, cirka 500-600 meter fra husbåten. Her finnes svømmehall, gymsal, fotballbane og treningsrom som er tilgjengelig for deg.

Fra skolen ser vi ut til Vingleia fyr, som ligger på en av de ytterste holmene på kanten av storhavet, og som har overnattingsplass til 12 personer. Vi bruker fyret aktivt i både linjefag og valgfag.

Frilynt folkehøgskole

Dette er våre kjerneverdier. Velkommen til en frilynt skole. Skolen er tuftet på likeverd og respekt for mangfold. Vi digger at vi er forskjellige og du er bra nok akkurat slik du er.

Hos oss får du virkelig bli kjent med deg selv og naturkreftene som gjennom tusenvis av år har formet landet og oss som bor her.

Internat og fasiliteter

Inntil skoleanlegget står ferdig, skal en gedigen husbåt fungere som både skole og internat de første årene. Her har vi rom med dusj og wc til alle elever. Undervisning, kjøkken med matsal og administrasjon ligger i det samme anlegget. I tillegg vil vi bruke idrettsanlegget aktivt – både i undervisningen og i fritiden. Vi har svømmehall, gymsal og treningsrom tilgjengelig.

Utstyr til elevene

I god tid før du kommer, vil du få tilsendt ei pakkeliste. Denne er ganske generell, men i tillegg vil du få anbefalinger knyttet til linja du har søkt og kommet inn på. Noe utstyr har vi tilgjengelig på skolen, men vi anbefaler alltid at du tar med deg det du anser som relevant utstyr.

Hvis det er utstyr eller klær du mangler, har vi gode rabattordninger på ulike sportsbutikker. Dette kan handles etter at du er kommet hit.